Les administracions publiques amb data 13 de febrer van signar un protocol per impulsar un nou projecte per renovar i ampliar els dos recintes de Fira Internacional de Barcelona.
El model d’una fira – dos recintes, és un model d’èxit tant per les ciutats, com per l’economia del país i el desenvolupament del teixit empresarial, i es que l’estratègica ubicació geogràfica d’aquesta zona ha estat en els últims anys un dels principals atractius per a l’establiment d’activitats econòmiques i empreses.
La inversió en el Recinte Firal de Gran Via, ha permès celebrar i mantenir esdeveniments com el MWC i l’ITMA. La capacitat d’atreure grans esdeveniments internacionals i mantenir els existents depèn en gran mesura de les dimensions del recinte, a més de la funcionalitat, la tecnologia, la qualitat i la innovació.
A més a més, el nivell d’ocupació dels dos recintes. Gran Via i Montjuïc és molt elevat i d’acord amb les projeccions estratègiques de Fira, arribarà a nivells de saturació a mig termini.
Per mantenir aquesta posició de lideratge en el mercat firal, amb una forta competència internacional, es necessari continuar invertint per generar major capacitat d’encabir grans esdeveniments.
Per competir amb els recintes firals més importants a nivell mundial, es necessita una superfície d’exposició de 300.000 m2 a Gran Via, (actualment 240.000 m2) que situaria a Fira Internacional de Barcelona en l’elit dels recintes.
El seu creixement es durà a terme en uns terrenys de 40.000 m2 de superfície situats a l'illa compresa entre l'avinguda de Joan Carles I i els carrers Ciències, Salvador Espriu i José Agustín Goytisolo, de l'Hospitalet de Llobregat, on actualment hi ha dues edificacions i terrenys no ocupats.
En aquest espai es construirà un edifici de dues plantes amb 60.000 m2, a més d'una edificació per a oficines i serveis, destinats a usos firals, que enllaçarà amb el pavelló 1 i el hall Europa del recinte mitjançant un pas elevat, donant continuïtat a la passarel·la que connecta tots els pavellons.
Amb aquesta actuació, la superfície expositiva bruta del recinte de Gran Via creixerà fins als 300.000 m2, situant-se entre les instal·lacions més importants de tot el món per espai, a més de destacar per la seva funcionalitat, tecnologia, qualitat, innovació i sostenibilitat. Està previst que l'ampliació finalitzi l'any 2024.
Per altre banda, les instal·lacions de Montjuic han quedat obsoletes i necessiten d’un projecte global de modernització i renovació amb un projecte de ciutat i de país. I amb la celebració del centenari de l’exposició Universal de 1929 pot ser una bona oportunitat per culminar el projecte.
En el cas del recinte de Montjuïc, el projecte denominat "Univers Montjuïc", en fase d'estudi, contempla la remodelació de l'espai actual per adequar-lo a les exigències firals pròpies del segle XXI, amb unes instal·lacions funcionals, flexibles, sostenibles i eficients, mantenint alhora l'essència del recinte històric, íntimament lligat a l'imaginari popular barceloní. Se li dotarà d'un alt nivell de qualitat urbanística i constructiva com correspon a un dels àmbits més emblemàtics de Barcelona.
Es tracta d'un projecte estratègic, que s'està definint des de fa un temps en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona, que persegueix generar noves oportunitats de desenvolupament per a la ciutat i la pròpia Fira, dinamitzar l'activitat econòmica, apostar per la innovació i l'emprenedoria i recuperar espais per a diversos usos ciutadans, potenciant el caràcter urbà del recinte i la seva interrelació amb el teixit empresarial i l'entorn.
En aquest sentit, el recinte, un cop remodelat, albergarà espais firals dotats de solucions modulables per adaptar-se a les necessitats dels diversos esdeveniments i en els quals també hi haurà zones per a l'emprenedoria, el coworking o el showroom per a empreses. Així mateix, es preveu que el palau Alfons XIII aculli activitat congressual, amb un auditori, mentre que el de Victòria Eugènia la ciutat el destini a usos culturals.
Aquestes actuacions urbanístiques, impulsades per l'Ajuntament, implicaran la reurbanització de l'avinguda Reina Maria Cristina que es convertirà en un gran espai sense trànsit a manera d'esplanada. Així mateix, s'obrirà un carrer com a continuïtat del carrer de la Guàrdia Urbana per canalitzar el trànsit rodat de la zona fins a l'avinguda del Paral·lel, entre l'actual Palau 2 i la resta de palaus, oferint així mateix la possibilitat de destinar nous espais per a ús de la ciutat, ja sigui en l'àmbit dels equipaments o residencial.
El projecte està previst que finalitzi el 2029, coincidint amb el centenari de l'Exposició Internacional de 1929, de tanta transcendència sobre la trajectòria firal de Barcelona.
Amb el suport de: