Saltar al contingut principal
Fira 2000S.A. Logo de Fira 2000

Projecte

Recinte actual


image/svg+xml target="urbanitzacions"> /> /> /> /> /> /> /> /> /> > /> /> /> /> /> /> /> /> /> /> > > > > style="display:none"> > style="display:none"> id="P1SOL"> id="P2SOL"> id="P3SOL"> id="P6SOL"> id="P4SOL"> id="P5SOL"> id="P7SOL"> id="P8SOL">

El recinte está conformat per vuit pavellons. S'organitza a través d'una espina central d'aproximadament un quilòmetre i mig de longitud que condueix als visitants entre els diferents pavellons les  portes d'accés situades als extrems. La porta d'accés nord, situada a la Plaça Europa, connecta directament amb l'estació Fira de les línies de metro 9 (i en un futur amb la línia 2) i amb els aparcaments. En aquesta entrada, s'ha dissenyat un vestíbul amb formes orgàniques que convida amablement al visitant a entrar al  recinte.

El projecte constitueix un eix per a la circulació de vianants, dissenyat especialment per aconseguir un espai fluid i dotat de dinamisme, mitjançant elements inspirats en les formes orgàniques com l'aigua i els arbres.

El disseny arquitectònic del reconegut arquitecte japonès Toyo Ito, es basa en recurrents formes orgàniques que ens recorden elements que es troben a la naturalesa com són els rius, concepte rector del denominat eix central i que és la part medul·lar d el funcionament del projecte, amb la proximitat de l'aigua, la llum natural , una acurada il·luminació dels espais interiors i amb una organització funcional i de fàcil accés des dels diferents punts del recinte.

La superfície total construïda fins ara supera els 400,000 m2 i es distribueix entre els següents edificis:

Edifici Vestíbul


L'Edifici Vestíbul amb una superfície de 14.360m2 es conforma com la porta d'accés principal al recinte des de l'Hospitalet de Llobregat i s'emmarca dins de les futures actuacions urbanes relacionades amb la Plaça Europa i la Gran Via. És l'inici i final de l'espina central, que recorre tot el recinte, comunicant entre si tots els Pavellons, fins arribar a l'altra porta principal des de Barcelona, al costat del Passeig de la Zona Franca.


Pavelló 1


Se situa a continuació de la porta firal sud i conforma la nova façana del recinte en direcció a l'Avinguda Joan Carles I. L'element més singular és el mur orgànic que emmarca tota la longitud del pavelló. És una nau diàfana d'una sola planta a la qual s'accedeix des del vestíbul de la Plaça Europa. Té un total de 24.073,00 m2 construïts, dels quals 9.374 m2 són vendibles i 433 m2 estan dedicats a la restauració.

A la coberta se situa l'Heliport de dues pistes, al qual s'accedeix directament des del Vestíbul.


Heliport


Situat a la coberta del pavelló 1, i l Heliport no només dona servei a la Fira, sinó a qualsevol que ho sol·liciti, com en els grans premis de F1 o de motociclisme al circuit de Montmeló, en què es produeix una gran demanda d'aquest servei.


Pavelló 2


Dissenyat per l'arquitecte Joan Busquets té una superfície construïda de 46.830m2.

S’accedeix per la façana del carrer Foc. S'accedeix també des de l'Eix Central, que connecta amb els altres pavellons. El seu interior disposa d'una àrea d'oficines, d'un servei d'atenció al client, de sales polivalents i d'espai d'exposició.


Pavelló 3


Dissenyat per l'arquitecte Ramon Farré Escofet té una superfície construïda de 40.000m2.

Està situat paral·lel al Pavelló 2 i connectat per 2 nexes que a més de permetre el pas dels visitants, conté els espais de restauració de tots dos Pavellons.

L'accés a la zona d'exposició, es realitza des de l'Eix Central, que connecta amb els accessos firals i la resta de Pavellons


Pavellons 4 i 6


El Pavelló 6 compta amb un total de 35.000,00 m2 construïts i de 9.000,00 m2 de superfície vendible i està situat al carrer Alumini. El Pavelló 4 consta de 34.000,00 m2 construïts, en els quals s'inclouen les galeries amb 9.700 m2 i els Nexes 3 i 4 on hi ha 7 sales de convencions amb capacitat per a 700 persones que ocupen una superfície de 9.709 m2.

Tots dos són molt semblants tant pel seu disseny com per la superfície que ocupen, i constitueixen el primer lliurament de l'obra realitzada en la nova fase d'inversions.

També comparteixen un aparcament subterrani de 950 places que ocupa 24.000 m2.

Amb l'obra dels Pavellons, s'ha urbanitzat un espai públic dissenyat per l'arquitecte Toyo Ito


Pavellons 5 i 7


Els Pavellons 5 i 7 són simètrics als Pavellons 4-6. En planta baixa els nous pavellons tenen una comunicació molt oberta amb l'espai situat sota el tram d'espina, que és per on s'accedeix als mateixos, de manera que es potenciarà la relació espacial amb els Pavellons 4 i 6.

Tots dos consten d'una superfície construïda de 48.865m2.


Eix central (o espina central)


L' Eix Central és un dels elements més significatius del projecte de l'arquitecte Toyo Ito i constitueix la columna vertebral de Fira Barcelona Gran Via. Es tracta d'un corredor elevat, de més d'un quilòmetre de llarg, equipat amb cintes transportadores, que connecta les dues noves entrades del recinte amb tots els pavellons, i agilitza els desplaçaments massius habituals de les fires. L' Eix Central es troba a set metres d'altura i té façanes de vidre, per a facilitar l'orientació dels visitants i fer els trasllats més agradables.

Es divideix en diverses parts en funció dels pavellons que connecta.


Pavelló 8


Situat a l'extrem est del recinte, al costat de la Plaça de Marina, al Pavelló 8 configura el nou accés pròxim al Passeig de la Zona Franca. És l'únic pavelló amb dues plantes que, gràcies a la seva capacitat de subdivisió, permet un doble ús: com a recinte firal i com a centre de congressos i conferències. La superfície total construïda és de 59.150m2.

La façana principal està configurada per l'eix central, que, en aquest tram, se situa per davant del pavelló i li fa de pòrtic d'accés.

La plaça, que se situa davant el pavelló, és un espai inclinat que serveix de transició entre la cota del carrer i la planta baixa del pavelló, i que crea un espai exterior que es pot utilitzar de manera opcional com a espai expositiu, més vinculat al pavelló que al carrer.

Sota la plaça hi ha un aparcament .

La ubicació de la Fira de Barcelona Gran Via, entre dues de les artèries principals de la ciutat - la Ronda Litoral a una banda i la Gran Via a l'altre , la fa molt accessible per a tots els visitants que es desplacin amb automòbil. Per a ells, la Fira de Barcelona Gran Via disposa de més de 5.000 places d'aparcament.

Els aparcaments, situats al davant dels Pavellons 2, 3, 4, 6 i 8, els carrers de Botànica, carrer Foc i el carrer Pedrosa A, prop de l'entrada principal del recinte, sumen un total de 118.279m2.


Centre de control


Integra tots els sistemes de control i seguretat d'accessos del recinte. Per a això es compta amb la tecnologia del programari Scada amb l'objectiu d'unificar tots els sistemes de control en un de sol, obtenint un sistema de supervisió, gestió i adquisició de dades per a la totalitat del recinte.


Urbanitzacions


Hi ha diferents tipus d'espais d'urbanització. Davant el Pavelló 1 l'espai és lineal, relativament estret, amb un problema de topografia a causa del desnivell que hi ha entre la façana i la vorera. Davant el vestíbul, l'espai és molt més ampli, d'aproximadament 26.000 m2, amb una topografia suau que conforma la plaça d'accés al recinte. Aquí, destaca una gran font, molt dinàmica pels seus jocs de llum i aigua, que serveix de complement als llacs de la façana dels edificis.

L'Avinguda Joan Carles I funciona com un gran vestíbul exterior del recinte. Aquest espai intenta resoldre la circulació de visitants que arriben amb els diversos mitjans de transport: taxis, autobusos de connexió amb el Recinte de Montjuïc, autobusos de línia, automòbils particulars i metro.

Els elements de disseny i de mobiliari urbà són molt similars als de la urbanització del carrer del Foc, i han estat ideats per Toyo Ito amb la intenció de mantenir la continuïtat, la coherència, la imatge unitària i la identitat de tot l'entorn urbanitzat del nou recinte de Fira Barcelona Gran Via.


Fotovoltaica


Fira 2000 ha apostat per aprofitar la gran superfície de les cobertes dels pavellons per a la instal·lació d’una planta fotovoltaica de 4,42 MW de potencia nominal.

El camp fotovoltaic es va construir en una primera fase sobre les cobertes dels pavellons 1,2,3,4,6 i 8 i té una potència de 3,36 MW.

La segona fase es va construir sobre les cobertes dels pavellons 5 i 7 i té una potencia de 1,06 MW.

Els 19.251 mòduls de la planta fotovoltaica generen 4.441 MWH/anuals, estalviant l’emissió de 2.047 tonelades/any de CO2.

L’equipament de la planta compte amb un sistema de monitorització que permet visualitzar on-line les principals variables del funcionament de la instal·lació fotovoltaica.


SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition)


Implantació d’un sistema de gestió únic per a totes les instal·lacions. Aquesta implantació s’ha portat a terme en dos fases: per una banda, l’actualització de la infraestructura de control i per l’altre, instal·lació del nou sistema de gestió.

A través del nou sistema de control es poden gestionar les següents instal·lacions:

-          Instal·lació elèctrica

-          Climatització

-          Seguretat

El sistema també permet fer programacions horàries i una recopilació històrica de totes les dades de consum i alarmes.


Aparcaments


Ubicats en la cara del sur del Recinte, a excepció del aparcament A ubicat davant del Vestíbul. Tots estan en planta soterrani i disposen de l’equipament necessari per a la seva gestió, tant local com en remot des de el centre de control de Fira de Barcelona.

Per encaminar els vehicles cap a cadascun dels aparcaments, es disposa d’un sistema dinàmic de senyalització de vehicles, d’informació d’estat i nombre de places restants en els panells de leds distribuïts pels carrers Foc, Joan Carles I i Ciències.


District Heating and Cooling


En el recinte de Gran Via s’allotja la Central de puntes de la Marina que es va construir per donar energia a través d’una xarxa de distribució. Aquesta central subministra l’energia per a la climatització, entre d’altres, dels pavellons 5-7 del Recinte Firal.

La Central està composta per una sala subterrània, on es troben els equips de producció de fred, i en la coberta del Nexe C, on es troben instal·lades les calderes de producció de calor i les torres de refrigeració de les màquines de fred, ambdues connectades entre elles.


Restaurants


Una cuina central, 43 locals de varies tipologies distribuïts per tot el Recinte firal, en els seus diferents nivells. Tots ells equipats per poder ser completament autònoms.

Concretament, trobem bars, fast foods, restaurants, bufets, i els restaurants: Univers i Nuclo. Aquest últim dissenyat per l’arquitecte japonès Toyo Ito, del qual destaca la bodega de vins dissenyada en acer inoxidable i vidre.


Centres de Convencions


Dissenyat per l’arquitecte Ramón Farré Escofet (Fase 1) i per l’arquitecte Toyo Ito (Fase 2) es un espai de sales acondicionades per acollir conferències, reunions i presentacions de productes. Amb capacitat per a mes de 1.500 persones, l’aforament es distribueix en diferents sales, algunes de les quals es poden subdividir amb panells acústics mòbils