Projecte

Projecte


Fira 2000 és la societat responsable del finançament i construcció del nou Recinte Fira de Barcelona Gran Via. Situat entre els municipis de Barcelona i L’Hospitalet de Llobregat i a una distància de 2,5 Km de l’actual Recinte Firal de Montjuïc. El projecte global permet disposar d’un superfície total construïda de 243.000 m2 d’exposició i més de 5.000 places d’aparcament, convertint-se en un dels Recintes Firals més grans d’Europa, així com el més avantguardista en innovació tecnològica i de serveis.

El Recinte consta de vuit pavellons d’exposició, l’Edifici Vestíbul o porta d’accés principal al recinte des de l’Hospitalet de Llobregat, que a més és l’inici i el final de l’espina central que comunica tots els pavellons i arriba a l’altra porta principal des de Barcelona, al costat del passeig de la Zona Franca. El projecte inclou també la construcció de dues torres, situades a la plaça d’Europa de l’Hospitalet.

Dissenyat per l’arquitecte japonès Toyo Ito, el projecte es caracteritza pel respecte al medi ambient; amb formes orgàniques que recorden formes que es poden trobar en la natura, amb la proximitat de l’aigua, la llum natural, una acurada il·luminació dels espais interiors i una organització funcional i de fàcil accés.

Un factor clau per realitzar el projecte ha estat la localització urbana del nou recinte. Aquesta ubicació, que compta amb les noves línies de Metro 9 i 2, permet la integració del recinte a la ciutat, facilitant l’accés a les fires que s’organitzen a la ciutat i per tant, afavorint el nombre total de visitants. Hi ha connexió directe del metro amb l’aeroport, ja que es disposa de servei d’embarcament directe des del mateix recinte. Tota aquesta xarxa de comunicacions s’ha completat amb la instal·lació d’un heliport al mateix Recinte Firal.

Des de fa més de cent anys, Barcelona i la seva Fira han estat punt de trobada de la indústria catalana, impulsant i millorant el teixit comercial. Amb aquesta ampliació, Fira de Barcelona es consolida com a motor de l’economia catalana, essent una de les plataformes internacionals d’activitat econòmica de l’àrea de Barcelona i de tota Catalunya.


Recinte actual

image/svg+xml 8 7 6 5 4 3 2 1

El recinte está conformat per vuit pavellons. S'organitza a través d'una espina central d'aproximadament un quilòmetre i mig de longitud que condueix als visitants entre els diferents pavellons les  portes d'accés situades als extrems. La porta d'accés nord, situada a la Plaça Europa, connecta directament amb l'estació Fira de les línies de metro 9 (i en un futur amb la línia 2) i amb els aparcaments. En aquesta entrada, s'ha dissenyat un vestíbul amb formes orgàniques que convida amablement al visitant a entrar al  recinte.

El projecte constitueix un eix per a la circulació de vianants, dissenyat especialment per aconseguir un espai fluid i dotat de dinamisme, mitjançant elements inspirats en les formes orgàniques com l'aigua i els arbres.

El disseny arquitectònic del reconegut arquitecte japonès Toyo Ito, es basa en recurrents formes orgàniques que ens recorden elements que es troben a la naturalesa com són els rius, concepte rector del denominat eix central i que és la part medul·lar d el funcionament del projecte, amb la proximitat de l'aigua, la llum natural , una acurada il·luminació dels espais interiors i amb una organització funcional i de fàcil accés des dels diferents punts del recinte.

La superfície total construïda fins ara supera els 400,000 m2 i es distribueix entre els següents edificis:


Edifici Vestíbul


L'Edifici Vestíbul amb una superfície de 14.360m2 es conforma com la porta d'accés principal al recinte des de l'Hospitalet de Llobregat i s'emmarca dins de les futures actuacions urbanes relacionades amb la Plaça Europa i la Gran Via. És l'inici i final de l'espina central, que recorre tot el recinte, comunicant entre si tots els Pavellons, fins arribar a l'altra porta principal des de Barcelona, al costat del Passeig de la Zona Franca.


Pavelló 1


Se situa a continuació de la porta firal sud i conforma la nova façana del recinte en direcció a l'Avinguda Joan Carles I. L'element més singular és el mur orgànic que emmarca tota la longitud del pavelló. És una nau diàfana d'una sola planta a la qual s'accedeix des del vestíbul de la Plaça Europa. Té un total de 24.073,00 m2 construïts, dels quals 9.374 m2 són vendibles i 433 m2 estan dedicats a la restauració.

A la coberta se situa l'Heliport de dues pistes, al qual s'accedeix directament des del Vestíbul.


Heliport


Situat a la coberta del pavelló 1, i l Heliport no només dona servei a la Fira, sinó a qualsevol que ho sol·liciti, com en els grans premis de F1 o de motociclisme al circuit de Montmeló, en què es produeix una gran demanda d'aquest servei.


Pavelló 2


Dissenyat per l'arquitecte Joan Busquets té una superfície construïda de 46.830m2.

S’accedeix per la façana del carrer Foc. S'accedeix també des de l'Eix Central, que connecta amb els altres pavellons. El seu interior disposa d'una àrea d'oficines, d'un servei d'atenció al client, de sales polivalents i d'espai d'exposició.


Pavelló 3


Dissenyat per l'arquitecte Ramon Farré Escofet té una superfície construïda de 40.000m2.

Està situat paral·lel al Pavelló 2 i connectat per 2 nexes que a més de permetre el pas dels visitants, conté els espais de restauració de tots dos Pavellons.

L'accés a la zona d'exposició, es realitza des de l'Eix Central, que connecta amb els accessos firals i la resta de Pavellons


Pavellons 4 i 6


El Pavelló 6 compta amb un total de 35.000,00 m2 construïts i de 9.000,00 m2 de superfície vendible i està situat al carrer Alumini. El Pavelló 4 consta de 34.000,00 m2 construïts, en els quals s'inclouen les galeries amb 9.700 m2 i els Nexes 3 i 4 on hi ha 7 sales de convencions amb capacitat per a 700 persones que ocupen una superfície de 9.709 m2.

Tots dos són molt semblants tant pel seu disseny com per la superfície que ocupen, i constitueixen el primer lliurament de l'obra realitzada en la nova fase d'inversions.

També comparteixen un aparcament subterrani de 950 places que ocupa 24.000 m2.

Amb l'obra dels Pavellons, s'ha urbanitzat un espai públic dissenyat per l'arquitecte Toyo Ito


Pavellons 5 i 7


Els Pavellons 5 i 7 són simètrics als Pavellons 4-6. En planta baixa els nous pavellons tenen una comunicació molt oberta amb l'espai situat sota el tram d'espina, que és per on s'accedeix als mateixos, de manera que es potenciarà la relació espacial amb els Pavellons 4 i 6.

Tots dos consten d'una superfície construïda de 48.865m2.


Eix central (o espina central)


L' Eix Central és un dels elements més significatius del projecte de l'arquitecte Toyo Ito i constitueix la columna vertebral de Fira Barcelona Gran Via. Es tracta d'un corredor elevat, de més d'un quilòmetre de llarg, equipat amb cintes transportadores, que connecta les dues noves entrades del recinte amb tots els pavellons, i agilitza els desplaçaments massius habituals de les fires. L' Eix Central es troba a set metres d'altura i té façanes de vidre, per a facilitar l'orientació dels visitants i fer els trasllats més agradables.

Es divideix en diverses parts en funció dels pavellons que connecta.


Pavelló 8


Situat a l'extrem est del recinte, al costat de la Plaça de Marina, al Pavelló 8 configura el nou accés pròxim al Passeig de la Zona Franca. És l'únic pavelló amb dues plantes que, gràcies a la seva capacitat de subdivisió, permet un doble ús: com a recinte firal i com a centre de congressos i conferències. La superfície total construïda és de 59.150m2.

La façana principal està configurada per l'eix central, que, en aquest tram, se situa per davant del pavelló i li fa de pòrtic d'accés.

La plaça, que se situa davant el pavelló, és un espai inclinat que serveix de transició entre la cota del carrer i la planta baixa del pavelló, i que crea un espai exterior que es pot utilitzar de manera opcional com a espai expositiu, més vinculat al pavelló que al carrer.

Sota la plaça hi ha un aparcament .

La ubicació de la Fira de Barcelona Gran Via, entre dues de les artèries principals de la ciutat - la Ronda Litoral a una banda i la Gran Via a l'altre , la fa molt accessible per a tots els visitants que es desplacin amb automòbil. Per a ells, la Fira de Barcelona Gran Via disposa de més de 5.000 places d'aparcament.

Els aparcaments, situats al davant dels Pavellons 2, 3, 4, 6 i 8, els carrers de Botànica, carrer Foc i el carrer Pedrosa A, prop de l'entrada principal del recinte, sumen un total de 118.279m2.


Centre de control


Integra tots els sistemes de control i seguretat d'accessos del recinte. Per a això es compta amb la tecnologia del programari Scada amb l'objectiu d'unificar tots els sistemes de control en un de sol, obtenint un sistema de supervisió, gestió i adquisició de dades per a la totalitat del recinte.


Urbanitzacions


Hi ha diferents tipus d'espais d'urbanització. Davant el Pavelló 1 l'espai és lineal, relativament estret, amb un problema de topografia a causa del desnivell que hi ha entre la façana i la vorera. Davant el vestíbul, l'espai és molt més ampli, d'aproximadament 26.000 m2, amb una topografia suau que conforma la plaça d'accés al recinte. Aquí, destaca una gran font, molt dinàmica pels seus jocs de llum i aigua, que serveix de complement als llacs de la façana dels edificis.

L'Avinguda Joan Carles I funciona com un gran vestíbul exterior del recinte. Aquest espai intenta resoldre la circulació de visitants que arriben amb els diversos mitjans de transport: taxis, autobusos de connexió amb el Recinte de Montjuïc, autobusos de línia, automòbils particulars i metro.

Els elements de disseny i de mobiliari urbà són molt similars als de la urbanització del carrer del Foc, i han estat ideats per Toyo Ito amb la intenció de mantenir la continuïtat, la coherència, la imatge unitària i la identitat de tot l'entorn urbanitzat del nou recinte de Fira Barcelona Gran Via.


Altres Col·laboracions


FUNDACIÓ PRIVADA HOSPITAL DE LA SANTA CREU I SANT PAU


Gestió de la Rehabilitació del Recinte Històric de l'Hospital de Sant Pau, Patrimoni UNESCO

L’ Hospital de la Santa Creu i Sant Pau va ser concebut a principis del segle XX amb un innovador plantejament de pavellons aïllats connectats per túnels que responia als criteris higienistes de l'època que afavorien la utilització d'il·luminació i ventilació natural. El conjunt representa una de les obres més importants del modernisme català i va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1996.

Al llarg del temps el conjunt va patir nombroses modificacions sorgides de les necessitats emergents que van malmetre la imatge i la concepció espacial original.

La rehabilitació del Recinte Històric va tenir  com a premissa la recuperació i rehabilitació valorant el disseny arquitectònic original i la restauració d'elements i volums originals.

La Fase 1 del projecte correspon als edificis dissenyats i executats per Lluís Domènech i Montaner que inclouen el pavelló de l'Administració, els 10 pavellons de dones i homes, el pavelló central, el convent, els túnels de connexió, la urbanització d'aquest sector del recinte i diverses obres d'instal·lacions.

BARCELONA ACTIVA


Cibernàrium Barcelona Activa

El projecte va tenir per objecte l'adequació de la primera planta de l'edifici MEDIATIC per convertir-lo en el Cibernarium per a professionals, sales multi usos, aules i auditori.

El procés es va dividir en varies licitacions com: adequació de la primera planta d'edifici MEDIATIC, adequació d'auditori i mobiliari i equipaments.

Viver d'Empreses

Ampliació i reforma d'un edifici industrial com a viver d'empreses. La configuració de l'edifici demanava la millora de condicions d'il·luminació i ventilació natural, proposant l'obertura de les façanes i paret  lateral, espais a doble alçada que donen un important dinamisme en la zona central i permet recorreguts i espais interessants mitjançant passarel·les d'accés als mòduls que componen el viver.

Parc Tecnològic Barcelona Nord

Adequació de la banda Est de l'edifici del Parc Tecnològic de Barcelona per adequar-lo a les noves necessitats i crear un espai per a professionals.

El Parc Tecnològic Barcelona Nord disposa d'un centenar de locals modulars i flexibles, que s’adapten a les necessitats de cada empresa i tenen una superfície de 25, 50 o 90 m2, que permet la seva interconnexió. El Parc Tecnològic Barcelona Nord acull  empreses tecnològiques, dedicades majoritàriament al desenvolupament i comercialització de enginyeries i telecomunicacions

INCASÒL


Edifici Corporatiu Incasòl

Gestió del programa, concurs i execució d’estructura de l’edifici que albergaria la seu del INCASÒL (Institut Català del Sòl). La volumetria, seqüència de dos cossos molt diferenciats i d'altures diferents, es obra i s'alinea totalment al carrer de les Ciències i de l'Alumini alhora que recula per la banda sud, l'interior d'illa, que es allunya el màxim dels edificis d'habitatges confrontants.